3 най-атрактивни фестивали на шоколада

Многообразието от международни фестивали е така голямо, че едва ли може да се помести в един том и въпреки това се спряхме на няколко от много атрактивните и пищни фествивали.

  1. Известен като Карнавал на шоколада или ЕВРОШОКОЛАД, той се провежда в град Перуджа, в Италия, всяка година.

През 1993 г . в месец октомври е поставено началото му, а днес представлява един от най-големите и атрактивни фестивали в Европа. Продължава девет дни и на него присъстват над 500 хил. души от различни националности. Събитията започват с представления на площад Република известен с италианското име Piazza della Repubblica, продължава към Виа Фани или италианското му название Via Fani и Корсо Ванучи, познат още като Corso Vannucci, преминава през площад Piazza Italia и пазара на желанията, славещ се с названието Coveted Market.

По време на фестивалният карнавал се предлагат дегустации на шоколад, изнасят се театрални постановки и от всякъде се чува музика. Уникални по същността си са шоколадовите скулптури, изобразяващи всякакви форми. Докато траят фестивалите по площади и улици,  дори хотелите стават шоколадови, а в тях се провеждат всякакви спа ритуали и се предлагат менюта със сладки вкуснотии и изделия.

  1. Друг не по-малко атрактивен европейски фестивал е провежданият в Белгия. Той започва през ноември  в Брюж и на него са представяни всякакви шоколадови и сладкарски изделия. На него посетителите могат да опитат продуктите на шоколадовата индустрия в над 2000 форми предлагани по света. На фестивала в Брюксел, посетителите могат да обиколят музей направен от какао и шоколад, да опитат всякакви шоколадови мостри и дори да рисуват и творят с шоколад.
  2. Уникален по рода си е фестивалът в Германия, който носи името ChocolART. Той се провежда в месец декември в град Тюбингне, разположен в южните части и на запад в Германия. Шоколадови дегустации, картини от шоколад и шоколадов масаж са най-забележителните неща на него.

Всеки един от споменатите европейски фестивали на шоколада събужда невероятни емоции и усещане за наслада у посетителите. Всеки от тях е уникален по рода си и няма изисквания за решилите да го посетят. Всеки, който обича шоколада може да се почувства поканен на един такъв пир на шоколадовите изделия.